Vanille Schaarste
0

Vanillestokjes komen van de vanille-orchidee, een gewas dat voornamelijk in Madagaskar groeit. Het is een lastig plantje; de bloemen bloeien maar een dagdeel per seizoen en moeten dan met de hand worden bevrucht. De kans dat dit mislukt is daarom vrij groot en dat is precies wat er dit jaar gebeurde. In plaats van de gebruikelijke 2.000 ton vanille die de oogst per jaar oplevert, lag het aantal dit jaar op slechts 1.300 tot 1.400 ton. Door deze schaarste is het niet moeilijk in te denken dat de prijs van de stokjes omhooggaat. De vanille van topkwaliteit kost nu het driedubbele van wat het vorige jaar kostte. Ook de vanille van iets minder kwaliteit is extreem in prijs verhoogd.

Door de enorme stijging van de prijzen van vanillestokjes is het denkbaar dat de prijzen van de ijsjes ook omhooggaan. IJsboeren proberen dit nog enigszins te reduceren door synthetische vanille (vanilline) of vanille van mindere kwaliteit te gebruiken. Vanille komt na saffraan op de tweede plaats van meest kostbare specerijen en is daarmee ook het duurste ingrediënt van ijs. Het gerucht dat ijs duurder zou worden door de vanilleschaarste is dus helaas een feit. Gelukkig lijkt de prijsstijging slechts tijdelijk te zijn; het ziet ernaar uit dat de vanille-oogst in november weer een stuk beter zal verlopen.

De Natural Vanilla Company, het bedrijf achter Vanillestokje.com, is een van de weinige grootleveranciers van vanillestokjes. Terwijl andere aanbieders van vanille nog maar enkele stokjes op voorraad hebben, kunt u via deze website kilo’s kwalitatief hoogstaande vanille kopen tegen een eerlijke prijs.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

X